Tápszeres táplálás

Az újszülöttek táplálása ideális esetben anyatejjel történik. Rengeteg kismama van, akik sokszor szégyellik azt, hogy nekik nem indult be rendesen az anyatej és így a kezdetektől pótolniuk kell a csemetéjük táplálkozását.

A mai tápszerek tehéntejből készülnek, amik a gyártás során olyan módosításokon esnek át, amitől a legjobban fognak hasonlítani az anyatejre. Ezen tápszereknek meg kell felelniük az egészségügyi szabványoknak és az egyik legfontosabb követelmény, hogy forró vízen kívül semmi mást nem kell hozzáadni.
Az újszülötteknek való tápszerek jele az 1-es szám, ami a táplálás szakaszát jelöli, ezt mindig a tápszer neve után találjuk. A tápszereket két csoportra oszthatjuk, az egyik csoport a soványabb babáknak a másik a dundibbaknak adható. Amiben kazein van több, azt a dundibb babáknak adjuk, amitől hamarabb érzik a telítettséget. A savófehérjét tartalmazó pedig a vékonyabb babák eledele lehet, ami hamar továbbítódik a belekbe így a gyomor többet képes befogadni.
Ha a szülőknél vagy testvéreknél hajlam van az allergiára, ebben az esetben válasszuk a hipoallergén HA –val jelölt tápszereket. Igazolt tehéntej allergia esetén ezek a tápszerek sem adhatóak, ilyenkor az orvos ír fel speciálisan lebontott tápszert, amik szójából, sertés- és szarvasmarha kollagénből készülnek.
Mielőtt mi magunk kezdünk kísérletezni a tápszerekkel, mindenképpen beszéljünk az orvossal, aki a babát megvizsgálva választja ki az optimális tápszert. A felírt tápszer támogatással vehető meg, ami ugyancsak nem mindegy, az árakat tekintve.
A tápszerek elkészítésénél fokozottan ügyelnünk kell pár dologra. Nézzük mik is ezek?
A por alapú tápszereket felforralt majd lehűtött vízzel keverve kell elkészíteni!
Mindig tartsuk be a hígítási arányokat, a túl tömény tápszer szomjassá teheti a babát, aki ezt sírással jelzi. Sokszor ez az oka annak, hogy a tápszeres babák hízékonyabbak, hiszen síráskor szinte rögtön a tápszert ajánljuk fel neki!
Mindig frissen készített tápszert adjunk a babának, elkészítés után még két órán keresztül tárolható szobahőmérsékleten, ezután már csak hűtve lehet tárolni 14-16 órát.
A cumi mérete is fontos, fejjel lefelé fordítva a folyadék cseppenként távozzon. Ha esetleg tudjuk még szoptatni a kisdedet ez azért is jó, mert nem lustul el a cumin, így azért a kevés anyatejért is fog dolgozni.
Az elkészített tápszer hőmérsékletét mindig ellenőrizzük a felkínálás előtt, ezt a csuklónkra cseppentve tehetjük meg.
A megmaradt tápszert nem a használt cumisüvegbe tároljuk, hanem öntsük át egy steril edénybe. A használt cumisüveg kiváló táptalaj a baciknak, így rengeteg kellemetlenséget okozhatunk a babának!
És ami a legfontosabb! Azon Anyukák, kik tápszerrel táplálják gyermeküket, ugyanolyan jó Anyukák, mint akik anyatejjel!
(A cikket beküldte: pi)Voltam anya szülés nélkül és leszek szüléssel is
Történetem 4 éve kezdődött, megismertem egy gyermekét egyedül nevelő apukát. Akkori fejemmel nem is gondoltam, hogy egy gyermeket én fogok nevelni. A sors mást hozott, de senki sem bánja, hogy így alakult. »
A kistestvér érkezése lelki törést okoz?
Öt éves. Értelmes, cserfes, örökmozgó. Ami a szívén, az a száján. Amikor megtudta, hogy kistestvére születik, átölelt és megköszönte. Azt mondta, régen várt már erre... most mégis történik vele valami, ami mindhármunkat megrémiszt. Van kiút? »
Minden jog fenntartva © 2024, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.